Gjutning av rostfritt – sparar kostnader och material om man har rätt kontakt


Är du i behov av komponenter i rostfritt?Tack vare ett samarbete med en mycket duktig leverantör i Kina kan Växjöfabriken erbjuda precisionsgjutning av rostfritt. 
Vi frågade vd Lars Alrutz vilka fördelar denna tillverkningsmetod har jämfört med andra.


– Fördelarna med precisionsgjutning, som även kallas lost wax-metoden, är många.  
Verktygskostnaden är låg och du gör av med mindre material än om du väljer att ta fram detaljer från stång. Du kan spara både bearbetning och material vilket gör att det blir en mycket kostnadseffektiv tillverkningsmetod även vid små serier.

Hur vanligt är det med gjutning av rostfritt idag?
– Det är en metod som funnits ganska länge men många tänker inte på den när de konstruerar detaljer. Idag görs många detaljer från stång och man förbrukar därmed onödigt mycket material och maskinresurser.

För vilka företag är detta intressant?
– Jag skulle säga att detta är intressant för alla som är i behov av rostfritt i någon form och som är intresserade av bra produkter till ett bra pris. Vår leverantör i Kina är oerhört kompetent och det är väldigt kostnadseffektivt att precisionsgjuta komponenterna där. Enligt våra beräkningar är det omkring tre gånger dyrare för motsvarande process i Europa.

Välkommen förbi vår monter D01:66 på Elmia Subcontractor 8-11 November så kan vi ta reda på om den här metoden är något för dig och ditt företag.                                                                                                                                                              


nyhet publicerad 7 oktober 2016